ete1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (δράσεις περιόδου: Ιανουάριος 2012-Φεβρουάριος 2014)

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

 

 

 

 

 

ete1

 

Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών

(Technology Teachers’ Association)

Πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ

Τ.Θ. 45015 – Τ.Κ. 13510 ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τηλ: 6973275324

  URL: https://www.ete.gr/ , E-mail: ete@ete.gr

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

 

 

(δράσεις περιόδου: Ιανουάριος 2012-Φεβρουάριος 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα θέλαμε επιγραμματικά να σας ενημερώσουμε για τις σπουδαιότερες ενέργειες και δραστηριότητες της ένωσης μέσα στο χρονικό διάστημα που πέρασε από τον Ιανουάριο του 2012 που ανέλαβε το απερχόμενο ΔΣ μέχρι και σήμερα.

 

Το ΔΣ της ένωσης που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου του 2011,  συγκροτήθηκε σε σώμα στις 5 Ιανουαρίου του 2012 με την παρακάτω σύνθεση:

 

Πρόεδρος

Μουστάκας Γεώργιος

Αντιπρόεδρος

Σεραφείμ Τριβέλλας

Γ. Γραμματέας

Βασαγιώργης Νικόλαος

Ταμίας

Βρυσούλη Νικόλ

Οργανωτικός Γραμματέας

Κολοζώφ Χρήστος

Υπεύθυνος Επιστημονικών Θεμάτων

Νικητοπούλου Σοφία

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Χατζησταμάτης Κων/νος – Βίκτωρ

 

Η λειτουργία της ένωσης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του νέου καταστατικού που ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 19 /11/ 2011 και του οποίου οι βασικές αλλαγές αφορούν τη δυνατότητα εγγραφής στην ένωση και των αποφοίτων των αντίστοιχων προς την ΑΣΕΤΕΜ τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ, την οργάνωση της ΕΤΕ και τη λειτουργία των περιφερειακών τμημάτων και παραρτημάτων καθώς επίσης και την αλλαγή της περιόδου διεξαγωγής των εκλογών από το Δεκέμβριο στον Απρίλιο. Για το λόγο αυτό η θητεία του απερχόμενου ΔΣ διήρκησε περισσότερο από 24 μήνες.

Στο διάστημα αυτό πολλά θέματα απασχόλησαν το ΔΣ με κυριότερα:

  • Διορισμοί αποφοίτων ΑΣΕΤΕΜως μόνιμων και αναπληρωτών στην εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό συντάχθηκαν τα εξής έγγραφα: ΑΠ6/11-4-12, ΑΠ12/5-7-12, ΑΠ13/13-08-12, ΑΠ16/21-8-12, ΑΠ18/14-10-12, ΑΠ12/8-4-13, ΑΠ29/22-10/13, ΑΠ31/28-11-13, με αποδέκτες το ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα έγιναν συναντήσεις με παράγοντες του ΥΠΑΙΘ και αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν παρά τη δύσκολη συγκυρία να υπάρξουν διορισμοί όχι μόνο αναπληρωτών αλλά  πρόσφατα και μονίμων από μέλη της ΕΤΕ.
  • Πειραματικά σχολεία. Με έγγραφα, συναντήσεις με αρμοδίους καθώς και από τη θέση που κατέχει ο πρόεδρος της ΕΤΕ στο ΔΣ της ΑΣΠΑΙΤΕ επιδιώκουμε τη λειτουργία Πρότυπων – Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολείων στο χώρο που στεγάζεται η ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και τη λειτουργία τους σε κάθε πόλη που λειτουργεί παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Διατήρηση αυτονομίας και μετεξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα παιδαγωγικού χαρακτήρα,με πενταετές πρόγραμμα φοίτησης και ενοποίηση των υφιστάμενων σήμερα δύο κύκλων σπουδών. Δόθηκε μεγάλη μάχη, έγιναν πολλές συναντήσεις, κατατέθηκε προς τον Υπουργό Παιδείας τεκμηριωμένη πρόταση για τον εξορθολογισμό λειτουργίας της ΑΣΠΑΙΤΕ και τις προοπτικές ανάπτυξής της . Με το σχέδιο Αθηνά ήταν ορατός ο κίνδυνος η  ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί στο Αττικό ΤΕΙ ή ακόμα και να κλείσει. Με τις ενέργειές μας καταφέραμε όχι μόνο αυτό να αποφευχθεί αλλά και για πρώτη φορά η Διοίκηση της σχολής και το εκπαιδευτικό προσωπικό της να ζητήσουν εγγράφως από το ΥΠΑΙΘ την Πανεπιστημιοποίηση της. Εμείς προς την κατεύθυνση αυτή συντάξαμε και σχετικό έγγραφο προς τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς στον αγώνα αυτό κάποιοι με ιστορία στη σχολή, δεν βοήθησαν, κάποιοι άλλοι έβαλαν παραπάνω το κομματικό συμφέρον και πολλοί αδιαφόρησαν. Αυτό άλλωστε έδειξε και η μικρή συμμετοχή στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που  αφορούσε την ΑΣΠΑΙΤΕ και τέθηκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση το καλοκαίρι. Το αίτημα της Πανεπιστημιοποίησης ούτε αυτό το ΔΣ  κατόρθωσε να το υλοποιήσει. Κατορθώθηκε όμως η ενοποίηση των δύο κύκλων σπουδών στα πλαίσια ενός πενταετούς προγράμματος φοίτησης το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την επαναφορά του αιτήματος.
  • Τεχνολογικό Λύκειο- Μάθημα Τεχνολογίας στα Γυμνάσια. Το καλοκαίρι του 2013 θα μείνει αξέχαστο σε πολλούς από εμάς (ο κίνδυνος κατάργησης ειδικοτήτων μας στα ΕΠΑΛ και της Τεχνολογίας στα Γυμνάσια με άμεσες εργασιακές επιπτώσεις για τα μέλη μας Πολιτικούς κτλ ήταν κάτι παραπάνω από ορατός) . Κάτω από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και αντίξοες συνθήκες λόγω της χρονικής περιόδου που επέλεξε εσκεμμένα το ΥΠΑΙΘ να φέρει προς διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο για το ΝεoΛύκειο, η ΕΤΕ υπήρξε η μοναδική επιστημονική ένωση που κατέθεσε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, συμμετέχοντας στη διαβούλευση και παρεμβαίνοντας, με τη βοήθεια μελών μας, στη λήψη των όποιων αποφάσεων, όπως και με παρέμβαση του Προέδρου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Το ΔΣ πάλεψε, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, για την ένταξη μαθήματος προσανατολισμού του τομέα Δομικών Έργων στην Α΄ΕΠΑΛ και για 2η ειδικότητα στον τομέα Δομικών Έργων με διαβουλεύσεις με βουλευτές και καταθέτοντας τροπολογίες οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο. Επίσης αποφεύχθηκε η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας το οποίο ύστερα από τις παρεμβάσεις μας όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά στα νέα ωρολόγια προγράμματα του Γυμνασίου συμπεριλαμβάνεται ως μάθημα και στη  Γ΄ Γυμνασίου, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της ένωσης και μια απαίτηση όλων όσων πάλεψαν από το 1993 και μετά για την καθιέρωση του μαθήματος στα Γυμνάσια. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε εδώ ότι για τα παραπάνω συνέβαλλαν σημαντικά τα μέλη μας: Μ. Παπαδόπουλος (βουλευτής ΝΔ –υφυπουργός), Κ. Καλτσάς, Ν. Μπαλίνης Βέβαια για το μάθημα της Τεχνολογίας δεν υπάρχει εφησυχασμός. Στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια δεν εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα και γι’ αυτό έχουμε παρέμβει με δύο έγγραφά μας (ΑΠ20/10-6-13 & ΑΠ27/4-9-13). Το μάθημα ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί ως εργαστηριακό.
  • Υπεραριθμίες – Κατάταξη μονίμων εκπαιδευτικών ΤΕ01 σε κλάδους της κατηγορίας ΠΕ– Αναθέσεις μαθημάτων. Παρακολουθούμε και είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για τα παραπάνω θέματα. Κάναμε παρεμβάσεις, αποτρέψαμε την καταστροφική για τον κλάδο μας εφαρμογή της 84582/Δ2-20.6.13 οδηγίας του υφ/ργού Παιδείας με την οποία η υπεραριθμία καθορίζονταν ισομερώς για τους κλάδους που έχουν τις ίδιες αναθέσεις (έγγραφο ΕΤΕ ΑΠ21/24-6-13)  και καταγγείλαμε την προσπάθεια κατάταξης εκπαιδευτικών ΤΕ01 σε θέσεις ΠΕ17  με εικονικά σεμινάρια (ΑΠ4/23-2-13). Επίσης επιδιώξαμε την διεύρυνση των αναθέσεων των μελών μας στα Γυμνάσια, έτσι ώστε να μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο (ΑΠ18/31-5-13)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Η ΕΤΕ πήρε θέση και στο επίμαχο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με δύο έγγραφα που απέστειλε προς τον Υπουργό Παιδείας (ΑΠ2/29-1-13 και ΑΠ3/5-2-13) με αιτήματα για την μοριοδότηση των σπουδών στην ΣΕΛΕΤΕ-ΑΣΠΑΙΤΕ.
  • Γνωμοδότηση ΝΣΚ για βαθμολογική ανακατάταξητων αποφοίτων μας που είναι διορισμένοι στην εκπαίδευση. Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που το ΔΣ χρειάσθηκε να διαχειριστεί κατά τη θητεία του ήταν η γνωμοδότηση του ΝΣΚ που έγινε αποδεκτή από το Υπ Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με την οποία αν εφαρμόζονταν θα οδηγούμασταν σε άμεση βαθμολογική και μισθολογική υποβάθμιση και με ορατές επιπτώσεις στην περαιτέρω υπηρεσιακή μας εξέλιξη (π.χ. αναθέσεις κτλ). Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν με βουλευτές όχι  μόνο από τα μέλη του ΔΣ αλλά και από πολλά συμβούλια παραρτημάτων οδήγησαν στην χωρίς επιπτώσεις διευθέτηση του προβλήματος που πήγε να  δημιουργηθεί και το οποίο έληξε οριστικά με την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Απόστολου Κακλαμάνη τον οποίο και ευχαριστούμε για την έμπρακτη  και καθοριστική στήριξη που πρόσφερε στο αίτημά μας.
  • Ωρολόγια Προγράμματα Επαγγελματικού Λυκείου. Πρόσφατα μας ζητήθηκε από το ΙΕΠ να καταθέσουμε την πρότασή μας για τα υπό διαμόρφωση ωρολόγια προγράμματα του Επαγγελματικού Λυκείου. Το ΔΣ αφού συγκέντρωσε όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις των μελών του κατέληξε στην υποβολή προς το ΙΕΠ και το ΥΠΑΙΘ τεκμηριωμένης πρότασης με το ΑΠ1/27-1-2014 έγγραφο μας.
  • Στα πλαίσια της επιστημονικής μας δράσης, επιστημονικές ομάδες παρουσίασαν  κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων  2012 και 2013 μέσω της ιστοσελίδας μας τα θέματα και τις λύσεις των μαθημάτων των ΕΠΑΛ που εξετάζονται πανελλαδικά όπως επίσης και του μαθήματος της Ηλεκτρολογίας Γ ΓΕΛ. Τις λύσεις του μαθήματος της Ηλεκτρολογίας παρουσίασαν μέλη μας και τις δύο χρονιές στην ειδική μεσημεριανή εκπομπή της ΕΤ. Επίσης συμμετείχαμε με 15 μέλη, το χρονικό διάστημα 1/1/2013 – 7/1/2013 σε επιδοτούμενο πρόγραμμα  δια βίου μάθησης Leonardo da Vinci στη Βιέννη της Αυστρίας με το παρακάτω θέμα: Υγεία και Ασφάλεια στα Σχολικά Εργαστήρια – Οδηγίες και στάνταρς σύμφωνα με το πρότυπο OSHA. Τέλος μέλη μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα ¨Δράση Εταιρικές Σχέσεις-Leonardo da Vinci ¨ με τίτλο « Teaching entrepreneurship with e-comic book».
  • Στις  2/11/2012 συνδιοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία μαζί με άλλες επιστημονικές ενώσεις σε αίθουσα του ΥΠΑΙΘ ημερίδα με θέμα:    « Η ερευνητική εργασία στο νέο σχολείο».

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Το απερχόμενο ΔΣ

 

 

Τα κυριότερα από τα έγγραφα – ανακοινώσεις που αναφέρονται στις παραπάνω δράσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΤΕ.