ete1

Aνακοίνωση ETE σχετικά με την Τεχνολογία στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

 

     

                                                                                         ΑΘΗΝΑ,      04/09/2013

                                                                                                                  Αρ. Πρωτ.: 27

 
 

ΠΡΟΣ:  

–        Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
        κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
–        Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
        κ. Σ.  Κεδίκογλου
–        ΔΕΠΠΣ
–        Όλα τα ΕΠΕΣ της Ελλάδος

 

 

 

                 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Τεχνολογία στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

 

Σχετικά με το  «μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στο Ωρολόγιο πρόγραμμα των Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων» και τηναπόφαση της ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (ΔΕΠΠΣ) της 29/8/2013 προς τα ΕΠΕΣ των ΠΠ Γυμνασίων τονίζουμε τα παρακάτω:

 

Η ΔΕΠΠΣ επικαλούμενη τις διατάξεις του Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις», όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και δύο «πράξεις» της ΔΕΠΠΣ & του ΙΝΕΠ αντίστοιχα (την 20/2013 Πράξη της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και την 28/26-8-2013 Πράξη  του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) τροποποίησε το Νέο ωρολόγιο  πρόγραμμα λειτουργίας των Γυμνασίων, που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός!!!

 

Ο ΝΟΜΟΣ 3966/2011 σαφώς ορίζει στο Άρθρο 45 §1: Κάθε ΠΠΣ ακολουθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των μη πρότυπων πειραματικών σχολείων, το οποίο μπορεί να αναμορφώνεται με απόφαση του οικείου ΕΠΕΣ, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις ερευνητικές προτεραιότητες και τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου.

 

 Όμως κανένα ΕΠΕΣ δεν πρότεινε κάτι ανάλογο, γιατί δεν προκύπτουν ιδιαίτερες ανάγκες, αντίθετα εντέλλονται (τα ΕΠΕΣ) να υλοποιήσουν ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ωρολόγιο, αντί να είναι αυτά που θα «δοκιμάσουν» το ΝΕΟ ωρολόγιο που αποφάσισε ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ώστε αν απαιτηθεί να γίνουν τροποποιήσεις. Είναι άλλωστε ένας από τους σκοπούς των ΠΠΣ.

 

Έτσι το μάθημα  τηςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ αντί για 1 (μία) ώρα εβδομαδιαίως και στις τρεις τάξεις, σε συνδυασμό με το μάθημα της Πληροφορικής, όπως ορθά προβλέπει το ΝΕΟ ωρολόγιο, θα διδάσκεται ΜΟΝΟ 1 ώρα στην Α’ τάξη!!!(Ακόμη και στο ΠΙΛΟΤΙΚΟ προβλέπονταν περισσότερες ώρες διδασκαλίας!) 

 

Συνεπώς προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

 

  • Η όποια απόφαση της ΔΕΠΠΣ είναι πάνω από Νόμο;
  • Είναι δυνατόν να παρακάμπτεται,  ο κ. Υπουργός, αν όχι να εκτίθεται με παρόμοιο τρόπο, από ένα όργανο που είναι στην άμεση εποπτεία του;
  • Οι δυσμενείς συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών της Τεχνολογίας που μόλις αξιολογήθηκαν (μετά από επίπονες διαδικασίες) και έχουν ήδη τοποθετηθεί με πενταετή θητεία στα ΠΠΣ έχουν ληφθεί υπόψη;

Παρακαλούμε τη ΔΕΠΠΣ να αποσύρει άμεσα το ωρολόγιο πρόγραμμα που σχεδίασε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση , τα ΕΠΕΣ να μην ξεκινήσουν την εφαρμογή του και το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει το κύρος του (αναζητώντας πιθανόν και ευθύνες), από τη μη εφαρμογή πρόσφατα υπογεγραμμένων υπουργικών αποφάσεων.

 

Το Δ.Σ της ΕΤΕ