Leonardo da Vinci, 2011, Λουμπλιάνα Σλοβενία

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

        Το πρόγραμμα κινητικότητας  έλαβε χώρα στην Σλοβενία από 11 έως 17 Ιουλίου 2011 και   συμμετείχαν 15 εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μέλη της ΕΤΕ.

       Οργανισμός  Αποστολής ήταν  η ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Ε.Τ.Ε. )  και Οργανισμός Υποδοχής η εταιρία METREL d.d. (Ljubljanska cesta 77, SI-1354 Horjul, Slovenia).

 

 

       Το πρόγραμμα ήταν εθνικής εμβέλειας και  συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από  παραρτήματα  της Ε.Τ.Ε οι οποίοι διδάσκουν σε ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ σε διάφορες περιοχές της χώρας μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την πιστοποίηση που απαιτούνται στις ηλεκτρικές  εγκαταστάσεις και τα καλωδιακά δίκτυα. Η γνώση των  κανονισμών των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων (IEC, EN, ASHRAE, DIN, VDE, DVGW κλπ), καθιστούν τις επιθεωρήσεις απαραίτητο εργαλείο για την απόδειξη της συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές και αποτελούν σημαντικό αρωγό στους ιδιοκτήτες και στους κατασκευαστές σύνθετων και πολύπλοκων έργων, δίνοντας αντίστοιχα προστιθέμενη αξία στα έργα αυτά. Η τεχνική κατάρτιση του τεχνικού προσωπικού  είναι απαραίτητη για να μπορεί να διενεργεί επιθεωρήσεις, να παρίσταται σε λειτουργικές δοκιμές και να επαληθεύει μετρήσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κτιρίων, εργαστηρίων έρευνας και βιομηχανικών χώρων.

 

Οι βασικές θεματικές ενότητες που εστίασε το σεμινάριο ήταν:

 

  •         Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων όπως μετασχηματιστές, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ηλεκτρικοί πίνακες, φωτισμός, εγκαταστάσεις ασφαλείας.
  •         Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων όπως BMS, CCTV, Access Control, Intrusion, πυρανίχνευση.
  •         Εγκαταστάσεις δικτύων δομημένης καλωδίωσης
  •         Τοπικά δίκτυα Η/Υ
  •         Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

 

      Είναι φανερό ότι οι εκπαιδευτικοί  της ΤΕΕ καλούνται να  παίξουν ένα σημαντικό ρόλο  και η ανάγκη απόκτησης ουσιαστικών προσόντων είναι επιτακτική για να μπορέσουν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στους μαθητές, για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας  με περισσότερα εφόδια για τις ηλεκτρομηχανολογικές κατασκευές σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Το σχέδιο ανταποκρίθηκε στην στρατηγική προτεραιότητα για την  ανάπτυξη των ικανοτήτων των συμμετεχόντων μέσα από ένα  εξειδικευμένο σεμινάριο για τη τις μετρήσεις πιστοποίησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά  και διεθνή πρότυπα, που  πραγματοποιήθηκε από μία εταιρία η οποία μελετά ,σχεδιάζει και κατασκευάζει τα όργανα με τα απαραίτητα λογισμικά για αυτό το σκοπό.

 

     Στόχος του σχεδίου ήταν η υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διευκόλυνση της προσωπικής εξέλιξης και μέσω  της αξιοποίησης των εμπειριών τους η βελτίωση της ποιότητας  και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επιπλέον ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή διάσταση της επαγγελματικής κατάρτισης, με προαγωγή της Ευρώπης της γνώσης με την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού χώρου  με την συνεργασία εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων.