ete1

ETE : Σχετικά με την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ.

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

 

 

     

 


                     Αθήνα,  19 – 9 – 2016

                                                                                           Αρ. Πρωτ.: 11

 

 
 

ΠΡΟΣ:                                                                       

Τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

(υπ’ όψη των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κο Νικόλαο Φίλη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέμα:Έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ.

 

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας. Οι συνεχείς αλλαγές στον πολύπαθο χώρο της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης την απαξιώνουν περαιτέρω και τα αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης τα βιώνουμε αυτή την περίοδο με τη δραματική μείωση των μαθητών που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ.

Ο περιορισμός των εκπαιδευτικών ευκαιριών των μαθητών με τη μείωση των προσφερόμενων τομέων ανά ΕΠΑΛ σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των οικογενειών στη χώρα μας, υποχρεώνει τους μαθητές να κατευθυνθούν προς τα Γενικά Λύκεια τα οποία είναι πολύ περισσότερα και πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των μαθητών.

Η υπ’ αριθμ. Φ12/127076/Δ4/1-8-2016 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θέτει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία τμημάτων στα ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Η όποια εξοικονόμηση πόρων με αντίτιμο τη συρρίκνωση και περαιτέρω απαξίωση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αντιστρατεύεται το βασικό στόχο που είναι η ανάπτυξη της ΤΕΕ και η ουσιαστική συνεισφορά της στην ανάπτυξη της χώρας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. Φ12/127076/Δ4/1-8-2016 Υ.Α. καλούμε τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να λάβουν υπόψη τα προαναφερόμενα και να βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάσχεση της απαξίωσης της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η έγκριση των ολιγομελών τμημάτων και ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα θα συνεισφέρει ουσιαστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση και θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους στα σχολεία που ξεκίνησαν τη φοίτησή τους. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους καθώς και η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνσή τους δημιουργεί σοβαρά παιδαγωγικά, λειτουργικά και κοινωνικά προβλήματα στο όνομα μιας αμφίβολης εξοικονόμησης πόρων, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη στην πλειοψηφία των ΕΠΑΛ, του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτείται για τη διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΤΕ

           Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Καλτσάς Κωνσταντίνος                                                   Παπάζογλου Μιχαήλ