ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ 2026

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις I Πανελληνιες Εξετάσεις

Μαρούσι,  8 Ιουνίου 2026

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόβλημα στην εκφώνηση θέματος Πανελλαδικά Εξεταζόμενου μαθήματος

Το Σάββατο  6/6/26,  οι μαθητές των ΕΠΑΛ ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, εξετάστηκαν στο μάθημα Ηλεκτροτεχνία (εκφώνηση και λύσεις στο https://www.ete.gr/archives/4091). Για μια ακόμη φορά όμως τα θέματα που επιλέχθηκαν εξέθεσαν τους θεματοδότες, την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και ανέδειξαν την ακαταλληλότητα των σχολικών βιβλίων.

Συγκεκριμένα:

Α. Στην πρόταση γ  του Α1 θέματος υπάρχει πρόβλημα με το ποια πρέπει να θεωρηθεί ως σωστή απάντηση:

Λάθος (σύμφωνα με το βιβλίο στη σελ. 470 όπου αναπτύσσεται η σχετική ενότητα)

ή

Σωστή (σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο στη σελ. 471 όπου υπάρχει η ανακεφαλαίωση της ενότητας)!

Η  επιτροπή εφέτος έδωσε ως σωστή απάντηση: Σωστό (δηλαδή σύμφωνα με την ανακεφαλαίωση!

Το ίδιο θέμα δόθηκε και το 2017. Και τότε πάλι είχαμε τα ίδια προβλήματα. Δυστυχώς όταν τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται από την Επιτροπή Εξετάσεων παύουν να είναι λάθη και είναι εγκλήματα σε βάρος των μαθητών!

Η επιτροπή οφείλει να δώσει άμεσα οδηγία να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις.

Β. Επίσης στο θέμα Γ5 η σχέση υπολογισμού των τιμών των πλευρικών συχνοτήτων f1 και f2 για κύκλωμα συντονισμού σειράς δεν αναφέρεται εντός της εξεταστέας ύλης σε κανένα από τα δύο σχολικά βιβλία που καλούνται να μελετήσουν οι μαθητές. Δεν υπάρχουν παρόμοια λυμένα παραδείγματα στα σχολικά βιβλία. Πουθενά δεν αναφέρεται σε αυτά ότι οι πλευρικές συχνότητες f1 και f2  είναι ισαπέχουσες της fo .Οι μαθητές αφού το υποθέσουν αυτό, καλούνται να λύσουν σύστημα εξισώσεων με 2 αγνώστους προκειμένου να βρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τους σκοπούς του μαθήματος και  αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους υποψήφιους μαθητές των ΕΠΑΛ, οι οποίοι έως τώρα γνώριζαν ότι τα θέματα που καλούνται να λύσουν βασίζονται σε τύπους που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία.

Για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ασάφειες και προβλήματα  στα εξεταζόμενα θέματα της ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Αυτό δεν αποτελεί διαπίστωση μόνο δική μας αλλά και μεγάλων φροντιστηρίων!

Πέρα από την αδικία που δημιουργείται στην αξιολόγηση των υποψήφιων μαθητών της ειδικότητας, υπάρχει και άνιση αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους υποψήφιους άλλων ειδικοτήτων που έχουν πρόσβαση στις ίδιες Πανεπιστημιακές Σχολές.

Η Ε.Τ.Ε. θεωρεί όμως ως αφετηρία  τέτοιων  προβλημάτων, τα ακατάλληλα και ξεπερασμένα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές/-τριες των ΕΠΑ.Λ.  Βιβλία που γράφτηκαν το έτος 2000 για τα Τ.Ε.Ε., προοριζόμενα να εξυπηρετήσουν εκπαιδευτικές ανάγκες μιας άλλης εποχής και ενός άλλου σχολείου. Η ΕΤΕ έχει επισημάνει κατά επανάληψη τα λάθη που υπάρχουν σε αυτά, τα οποία οδηγούν σε λανθασμένες λύσεις ασκήσεων στην Τράπεζα Θεμάτων αλλά και  σε Θέματα Εξετάσεων με προβλήματα, όμως δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι σήμερα, ούτε από το Υπουργείο Παιδείας ούτε από το ΙΕΠ!

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.