ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ – Για την εξέλιξη της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Πηγή: Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την εξέλιξη της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής έχει ως εξής:

«Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) είναι ένα πολύπαθο ίδρυμα που έχει υποστεί διαχρονικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων. Μέχρι και σήμερα αποτελεί στην ουσία ένα αδιαβάθμητο Ίδρυμα, με διορισμένη Διοίκηση, που αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα τόσο τους φοιτητές όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του.

Μετά από ένα κύκλο “ανωτατοποιήσεων”, “σχεδίων Αθηνά”, “πανεπιστημιοποιήσεων” των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η ΑΣΠΑΙΤΕ κινδυνεύει σήμερα, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για νέο νόμο-πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να υποβαθμιστεί σε ένα Ίδρυμα παροχής 3ετών και 2ετών καταρτίσεων. Το σενάριο αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η Παιδαγωγική Επάρκεια είναι ήδη ένα εμπορεύσιμο εκπαιδευτικό προϊόν που έχει αφαιρεθεί από τους προπτυχιακούς κύκλους πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και του γεγονότος ότι το οικόπεδο και οι υποδομές της ΑΣΠΑΙΤΕ έχουν ενταχθεί από το 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ, υπονομεύοντας όλες τις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Ιδρύματος. Επιπλέον, η ύπαρξη διορισμένης Διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια βάζει σοβαρά εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες των διδασκόντων και του λοιπού προσωπικού.

Η παραπάνω κατάσταση στην ΑΣΠΑΙΤΕ είναι αποτέλεσμα της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται με τις κατευθύνσεις των ευρωενωσιακών επιτελείων, με συνέπεια σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχουν πολλά και διαβαθμισμένα Τμήματα, πτυχία και απόφοιτοι. Το “μάρμαρο” το πληρώνουν για άλλη μια φορά οι φοιτητές που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, παίρνουν πτυχία που υποβαθμίζονται συνεχώς, αντιμετωπίζουν νέα και περισσότερα εμπόδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει προκειμένου:

  • Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις σε μόνιμο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, αναβαθμισμένα ενιαία προγράμματα σπουδών, ώστε η ΑΣΠΑΙΤΕ να αποτελέσει πανεπιστημιακό ίδρυμα και να απονέμει αντίστοιχα πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου.

  • Να εξασφαλιστεί η απονομή Παιδαγωγικής Επάρκειας προπτυχιακά, ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δίδακτρα ή άλλες προϋποθέσεις, για όσους φοιτητές επιθυμούν να την αποκτήσουν».