ete1

Δελτίο Τύπου – Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Θεσσαλονίκη, 19/1/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας Περιφερειακού Παραρτήματος Ενώσεως Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας

με  τον Συντονιστή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑκ. Τάσο Κουράκη

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΤΕ, με τον Συντονιστή Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Τάσο Κουράκη. Το Περιφερειακό Τμήμα της Ε.Τ.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Παρασκελίδη και την αναπληρώτρια προέδρου κα Ολυμπία Κεχαγιά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ε.Τ.Ε. Νομού Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Φελέκης, ο αναπληρωτής προέδρου κ. Γεώργιος Πνευματικός, καθώς και ο συνάδελφος κ. Μιχάλης Σπάσος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κυρίως ήταν:

·       Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το “Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης“, η καθιέρωση “Δικτύου Δημόσιας Μεταλυκειακής Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης” καθώς και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στα ΕΠΑ.Λ..

(Ο κ. Κουράκης είπε ότι στο Μεταβατικό Στάδιο μέχρι την υλοποίηση του «Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης» θα λειτουργούν κανονικά τα Επαγγελματικά Λύκεια και μάλιστα όσο γίνεται πιο αναβαθμισμένα σε υποδομές και εξοπλισμό, ανάλογα με τα οικονομικά της χώρας. Όλη η διαδικασία θα διέπεται από πλήρη πραγματική διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τίποτα δεν θα αποφασιστεί ξαφνικά και μονομερώς. Επίσης τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ενώ παράλληλα θα καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση στις πενιχρές απολαβές των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του κ. Κουράκη για παροχή δεκατιανού στους μαθητές λόγω της οικονομικής κρίσης).

·        Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το καθεστώς της διαθεσιμότητας (Ο κ. Κουράκης είπε ότι ο στόχος είναι διπλός:  α. η επαναφορά των εκπαιδευτικών στα σχολεία , εάν το επιθυμούν οι ίδιοι  και β. η επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων που καταργήθηκαν).

Συζητήθηκαν επίσης:

·        Η ένταξη του 4ου έτους Πρακτικής Άσκησης των πτυχιούχων ΕΠΑ.Λ. στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείαςκαι όχι στην μη Τυπική Εκπαίδευση, παράλληλα με την έκδοση Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και Επαγγελματικών Δικαιωμάτων.

·        Ο 60-χρονος ρόλος που διαδραματίζει η  ΑΣΠΑΙΤΕ (τέως ΣΕΛΕΤΕ) ως  Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο τη στελέχωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης με Εκπαιδευτικούς με Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.

·        Ο πρωταγωνιστικός και συμβουλευτικός ρόλος της επιστημονικής ένωσης της  Ε.Τ.Ε., στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια.

·        Το θέμα που έχει προκύψει με τους υπηρετούντες στη δημόσια εκπαίδευση που στερούνται παιδαγωγικής επάρκειας (υπολογίζονται περίπου σε 10.000 άτομα).

·        Η αναγκαιότητα Δημόσιας Ειλικρινούς Διαβούλευσης χωρίς περιορισμούς και προαπαιτούμενα (δια ζώσης με φορείς, ομοσπονδίες και επιστημονικές ενώσεις και όχι μόνον με ηλεκτρονικά μέσα) για θέματα εκπαίδευσης, πριν τη συγγραφή και ψήφιση σχετικών εκπαιδευτικών νομοσχεδίων.

·        Η κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με τη μορφή που έχει επιβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Από το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Τ.Ε.