ete1

Aνακοίνωση της ΕΤΕ σχετικά με την εγγραφή σε μεταλυκειακό ΙΕΚ αποφοίτων Σ.Δ.Ε

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

 

     

Αθήνα,  8/ 3/ 201

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΙΕΚ;»                                                                                                                      

     Με τον Ν.3879/2010 η Δια βίου μάθηση περιλαμβάνει την τυπική, μη τυπική και την άτυπη εκπαίδευση. Η τυπική παρέχεται στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η τυπική επίσης χωρίζεται σε υποχρεωτική και μη υποχρεωτική. Έτσι η υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση, στην περίπτωση που είναι εννιάχρονη, περιλαμβάνει μέχρι και το Γυμνάσιο ενώ η μη υποχρεωτική τυπική εκπαίδευση ξεκινά από το Λύκειο. Η μη τυπική παρέχεται εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και περιλαμβάνει την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση ενηλίκων. 

Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ιδρύθηκαν με το άρθρο 5 του Ν.2525/1998 και εκεί εγγράφονται νέοι άνω των 18 ετών. Στους αποφοίτους «χορηγείται απολυτήριος τίτλος, ισότιμος προς το απολυτήριο του Δημοτικού ή του Γυμνασίου, κατά περίπτωση»(σ.6674). Στην προκειμένη περίπτωση εξετάζεται ΣΔΕ με απόφοιτους Γυμνασίου.

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ιδρύονται με τον Ν.2009/1992 και εντάσσονται στην αρχική ή συμπληρωματική επαγγελματική κατάρτιση και διαχωρίζονται σε Μεταγυμνασιακά και Μεταλυκειακά.

        Εν προκειμένω μόνο αν διασταλτικά, απλοποιητικά και αυτολεξί ερμηνεύσεις την παρ.7 του άρθρου 23 του Ν.4186/2013 που αναφέρεται στα Ι.Ε.Κ., υποκρύπτεται η απόφαση της απευθείας φοίτησης στα Μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. από τα Σ.Δ.Ε., στην αναφορά: «Hφοίτηση δύναται να άρχεται κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και απόφοιτους ανώτερων από αυτή βαθμίδας».

Ποιοι είναι επομένως οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης;

Με βάση όσα ανεφέρθησαν στην αρχή του παρόντος κειμένου δεν είναι οι απόφοιτοι των νέων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)  ή οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε. αλλά είναι οι απόφοιτοι Λυκείων

Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις εγγραφής αποφοίτων Σ.Δ.Ε. σε Μεταλυκειακά Ι.Ε.Κ. δεν προκύπτει νομοθετικά ότι οι απόφοιτοι Σ.Δ.Ε. έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν σε Μεταλυκειακό Ι.Ε.Κ. αλλά μόνον σε Μεταγυμνασιακό Ι.Ε.Κ., αν λειτουργεί κάποιο ακόμη, από τα ελάχιστα που λειτούργησαν στην χώρα μας.

 

Επομένως, δεν είναι σύννομη και η εγγραφή από τα Σ.Δ.Ε. σε μεταλυκειακό Ι.Ε.Κ.

 

 

Το ΔΣ της ΕΤΕ