Τι έχει κάνει η Ε.Τ.Ε για όλους μας;

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Θα μπορούσαμε να αναρτήσουμε ένα μακροσκελή κατάλογο για να υπενθυμίζουμε όσα έχει καταφέρει η Ε.Τ.Ε για όλους τους πτυχιούχους της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, νυν ΑΣΠΑΙΤΕ, είτε είναι μέλη μας είτε όχι.                                  Ας περιοριστούμε στα σημαντικότερα που μπορούμε να θυμηθούμε:

 1. Παρεμβάσεις για την καθιέρωση αναλογίας διορισμών μεταξύ κλάδων συναφών ειδικοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα να διοριστούν σχεδόν όλοι οι πτυχιούχοι της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ που ήταν εγγεγραμμένοι στη επετηρίδα.
 2. Αναγνώριση των ετών φοίτησης (4 χρόνια) στην ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ ως χρόνος Δημόσιας Υπηρεσίας, για όλους τους Πτυχιούχους και όχι μόνο για αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά, μετά από συνεχείς παραστάσεις – συζητήσεις και διαβουλεύσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ενέργειές μας για να διατηρηθεί η αναγνώριση και στη θέσπιση του Ενιαίου Μισθολογίου, τόσο στην αρχική του εφαρμογή, όσο και στις αναθεωρήσεις του
 3. Η αντίσταση στη  γνωμοδότηση 54/2013 της 12/2/2013 του ΝΣΚ που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με την οποία αν εφαρμόζονταν θα οδηγούμασταν σε άμεση βαθμολογική και μισθολογική υποβάθμιση (ΤΕ) και με ορατές επιπτώσεις στην περαιτέρω υπηρεσιακή μας εξέλιξη (π.χ. αναθέσεις κτλ. ). Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν με βουλευτές όχι μόνο από τα μέλη του ΔΣ αλλά και από πολλά συμβούλια Παραρτημάτων της ΕΤΕ οδήγησαν στην χωρίς επιπτώσεις διευθέτηση του προβλήματος που πήγε να δημιουργηθεί.
 4.  Η εισαγωγή , η καθιέρωση και η πλήρης υποστήριξη του  μαθήματος της Τεχνολογίας στα Γυμνάσια. Η Ε.Τ.Ε από τους πρώτους μήνες εισαγωγής του διερεύνησε πανελλαδικά σε ποια σχολεία δεν λειτούργησε το μάθημα και πιέζοντας κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά κατάφερε να εισαχθεί και να παγιωθεί σε όλα σχεδόν τα σχολεία της επικράτειας. Ο ρόλος της Ε.Τ.Ε στην πορεία και στην ανάδειξη της αξίας του μαθήματος υπήρξε σημαντικός αφού για αρκετά χρόνια παρέμεινε ο μοναδικός φορέας που μέσω ημερίδων, συνεδρίων (ακόμη και με Διεθνείς συμμετοχές), εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εντύπων, ενημέρωνε, συμβούλευε και επιμόρφωνε τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που το δίδασκαν. Αποτέλεσμα των παραπάνω σε συνδυασμό με τους μαζικούς διορισμούς που επιδιώξαμε και πετύχαμε ήταν η καταξίωση των πτυχιούχων της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ στη διδασκαλία των Τεχνολογικών Μαθημάτων έτσι ώστε το μάθημα να διδάσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς.
 5. Η άμεση αντίδρασή μας τον Ιούλιο του 2013 που ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας μετατράπηκε, με την αποφασιστική παρέμβασή μας,σε θεσμοθέτηση της διδασκαλίας του και στη Γ΄ Γυμνασίου δημιουργώντας για πρώτη φορά πλήρη ανάπτυξη του μαθήματος σε ολόκληρη βαθμίδα εκπαίδευσης.
 6. Επίσης να αναφέρουμε την αποτροπή της κατάργησης οργανικών μας θέσεων (διαθεσιμότητα) το 2013, και την βελτίωση των αναθέσεων (έστω και αν στην πορεία χάθηκαν κάποια από αυτά τα επιτεύγματα π.χ. Ανάθεση στα Μαθηματικά ΕΠΑΛ )
  Την ίδια περίοδο αποτρέψαμε την σχεδιαζόμενη αποπομπή της ειδικότητας των πολιτικών μηχανικών από το ΕΠΑΛ.
 7. Περισσότερα από 300 μέλη μας παρακολούθησαν Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο εξωτερικό (Comenious, Erasmous κ.α) αποκτώντας Τεχνογνωσία και γνωρίζοντας σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους διδασκαλίας. Μάλιστα η υποδειγματική εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών οδήγησε στο να απονεμηθεί στην ΕΤΕ ο χάρτης κινητικότητας για την ΕΕΚ.
 8. Η Ε.Τ.Ε διοργάνωσε Κεντρικά και Περιφερειακά Ημερίδες, Συνέδρια και Σεμινάρια για διάφορα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα.
 9. Ήταν η πρώτη Επιστημονική Ένωση που δημιούργησε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (1997).
 10. Υπήρξε η μοναδική Επιστημονική Ένωση με κυκλοφορία τακτικού τριμηνιαίου περιοδικού (Εκπαιδευτική Τεχνολογική Ενημέρωση) σε όλα τα σχολεία για 10 περίπου χρόνια.
 11. Είναι η μοναδική Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικού Κλάδου που έχει κληθεί επανειλημμένως στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων για την ΤΕΕ.
 12. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αναθέσεις μαθημάτων, κυρίως στα ΕΠΑΛ, οι οποίες καταρτίστηκαν υπό τις συνεχείς ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ε.Τ.Ε.
 13. Απέστειλε πλήθος εγγράφων, διαχρονικά, σε Υπουργεία, κόμματα, ΜΜΕ, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κ.λπ. για να παρουσιάσει τις θέσεις της ή για να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα των μελών της.
 14. Η ενοποίηση των κλάδων εκπαιδευτικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης συναφών ειδικοτήτων προτάθηκε και υποστηρίχτηκε από την Ε.Τ.Ε . Η θεσμοθέτησή της επέλυσε οριστικά χρόνια προβλήματα του κλάδου (κατάργηση διαφοροποιήσεων σε βάρος μας στις αναθέσεις μαθημάτων, στις προσλήψεις αναπληρωτών και στις μεταθέσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια των υπαρχουσών οργανικών θέσεων, μείωση των όποιων εντάσεων μεταξύ των κλάδων κ.ά.).
 15. Ίδρυσε και υποστήριξε τα παραρτήματα ώστε να καλύπτουν την περιφερειακή δομή της χώρας, για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα σημαντικά προβλήματα και ενημέρωση κεντρικά για τα σημαντικά περιφερειακά θέματα.
 16. Είχε μέχρι πριν λίγο καιρό για 15 χρόνια εκπροσώπηση στη Δ.Ε της ΑΣΠΑΙΤΕ. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Υπουργοί Λοβέρδος και Κεραμέως.
 1. Είναι ίσως η μοναδική ‘Καθαρή” φωνή στην κοινότητα της ΑΣΠΑΙΤΕ που προσπάθησε και θα προσπαθήσει μέχρι τέλος την Πανεπιστημιοποίηση της Σχολής προβάλλοντας σύγχρονη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση ,την οποία έχει παρουσιάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναδεικνύοντας την επίλυση του προβλήματος μέσα από ημερίδες, συνέδρια (Ε.Μ.Π 1999, Θεσσαλονίκη 2002,ΣΕΛΕΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ 2009) και πλειάδα συναντήσεων με Υπουργούς ,Υφυπουργούς, Πρυτάνεις, ΟΛΜΕ κ.λπ.
 1. Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η δίκη εκκρεμεί) εναντίον της αυθαίρετης προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς, η οποία είναι δυσμενής για τους αδιόριστους συναδέλφους μας.

Μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πολλά περισσότερα από τα σημαντικά, αλλά για ευνόητους λόγους δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευθούν τώρα.

Για αυτούς λοιπόν που αναρωτιούνται “τί έχει κάνει η Ένωση για εμάς”; ας ρίξουν μια ματιά παραπάνω. Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας και την ενεργό συμμετοχή σας ο κατάλογος να μην σταματήσει ποτέ να μακραίνει….. 

                               Το προσωρινό ΔΣ της ΕΤΕ