Σχέδια δράσης ΜΝΑΕ-ΝΟΕΣΙΣ του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μανταζής Αναστάσιος

Άρθρα μελών της ΕΤΕ

Παρακάτω δημοσιευονται τα σχέδια δράσης που υλοποιήθηκαν στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου με υπέυθυνο καθηγητή τον κ. Μανταζή Αναστάσιο 

  1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ  ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΕ INVERTER ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 
  2.  ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ  ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 
  3.  Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον Ουδέτερο Αγωγό 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΕ INVERTER

  

Οι ομάδες  των μαθητών είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα οφέλη του ΕΛΕΓΧΟY ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΕ INVERTER στην σύγχρονη εποχή. Απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες τόσο  από την  έρευνα για την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού και το όσο και από την  κατασκευή διάταξης και δοκιμών ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΕ INVERTER  στα εργαστήρια Αυτοματισμού της ειδικότητας των  Ηλεκτρολόγων.

Και ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 

Η ομάδα της ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ είχε την ευκαιρία να ερευνήσει για τον απαραίτητο εξοπλισμό και να  πραγματοποιήσει διάταξη εγκατάστασης κεραίας TV και συντονισμό, στα εργαστήρια Ηλεκτρονικών.

Όλα αυτά έλαβαν δράση στο Εργαστηριακό  Κέντρο Ζακύνθου και στην βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ.
Το έργο πραγματοποιείται στα πλαίσια της δράσης  ” Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση , Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” που εποπτεύεται από το ΝΟΕΣΙΣ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για τα έξοδα μικροεξοπλισμού ,σεμιναρίων, έντυπου υλικού, και διαφήμισης .

Για το ΕΠΑΛ Ζακύνθου,


Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός  του έργου: ΜΑΝΤΑΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

και η ομάδα εργασίας των εκπαιδευτικών:

ΑΒΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΡΔΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΡΟΥΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΕΡΤΖΑΝΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ

 

Κατασκευή διάταξης Ηλεκτροπνευματικού Αυτοματισμού …Εισαγωγή

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σχέδιο Δράσης του ΕΠΑΛ Ζακύνθου για το σχολικό έτος 2019-2020 με θέμα:    Ηλεκτροπνευματικοί Αυτοματισμοί

Οι ομάδες  των μαθητών είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα οφέλη του Πνευματικού Αυτοματισμού από την αρχαιότητα μέχρι  και την σύγχρονη εποχή. Απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες τόσο  από την  έρευνα για την επιλογή του απαραίτητου εξοπλισμού και το όσο και από την  κατασκευή Ηλεκτροπνευματικής  Διάταξης στα εργαστήρια Αυτοματισμού της ειδικότητας των  Ηλεκτρολόγων.

 

και Εκπομπή Ραδιοφώνου

Δημιουργία Διαδικτυακού ραδιοφώνου:

Σκοπός της παρούσας Υποδράσης ήταν   οι μαθητές να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ραδιοφωνικής εκπομπής και στη συνέχεια να υλοποιήσουν ραδιοφωνικές εκπομπές που θα ανεβάζονται στο European School Radio.
Ανάλογα με το ρόλο που είχαν στη ραδιοφωνική ομάδα σχεδίασαν το λογότυπο, δημιούργησαν το ραδιοφωνικό σποτ της εκπομπής, ήρθαν  σε επαφή με τα τεχνικά μέσα και τις εφαρμογές 
Audacity και VirtualDj που βοήθησαν στην παραγωγή των διαδικτυακών ραδιοφωνικών εκπομπών και παρακολούθησαν σεμινάριο σχετικά με την ηχοληψία.

Για να  ακούσετε τους «Radioεπαλιώτες» πατήστε Ctrl+ κλικ στο :

http://europeanschoolradio.eu/archives/production/4009

 

Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον Ουδέτερο Αγωγό 

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

 

Παρουσίαση-Διάχυση αποτελεσμάτων του έργου «Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό» του ΕΠΑ.Λ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

«Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό»

ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό

(1). Το σφάλμα σύνδεσης του ουδέτερου αγωγού στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
Η ηλεκτρική σύνδεση του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους καταναλωτές, παρουσιάζει βλάβες που οφείλονται στους εξής λόγους: α) ρύπανση των ηλεκτρικών συνδέσεων β) αστοχία των ηλεκτρικών συνδέσεων λόγω παλαιότητας.
(2). Η επικινδυνότητα του σφάλματος
Η σοβαρότητα της επικινδυνότητας του σφάλματος στον ουδέτερο αγωγό Ν της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έγκειται στο γεγονός της ¨χρήσης¨ του αγωγού της γείωσης προστασίας ΡΕ ως ¨ουδέτερο αγωγό Ν¨, χωρίς να πέφτει το αντιλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασής μας αφού η διαρροή προκύπτει πριν από τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση της ηλεκτροπληξίας, λόγω του παραπάνω σφάλματος, προκύπτει από τα αγώγιμα πλαίσια των ηλεκτρικών συσκευών καθώς επίσης και από τη χρήση του δικτύου ύδρευσης αφού και η γη χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές συσκευές και όχι να προστατεύει από διαρροές. (Π.χ ηλεκτροπληξία στο ντους, στη βρύση κ.α.)

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση της ηλεκτροπληξίας, λόγω του παραπάνω σφάλματος, προκύπτει από τα αγώγιμα πλαίσια των ηλεκτρικών συσκευών καθώς επίσης και από τη χρήση του δικτύου ύδρευσης αφού και η γη χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές συσκευές και όχι να προστατεύει από διαρροές. (Π.χ ηλεκτροπληξία στο ντους, στη βρύση κ.α.)

ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ (Κατασκευή από τους μαθητές ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ

(3). Η σύλληψη της ιδέας ως λύση στο πρόβλημα
Η ιδέα της «Διάταξης προστασίας από σφάλμα παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας» προέκυψε από την
συνεχή παρακολούθηση των επιτευγμάτων της τεχνολογικής εξέλιξης και την ασφαλή χρήση τους σε
συνδυασμό με την ευαισθησία μας (της ειδικότητας ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΩΝ) σε θέματα ασφάλειας στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας (έχουν προκύψει αρκετά θανατηφόρα περιστατικά από το πρόβλημα αυτό).

(4). Η κατασκευή της διάταξης προστασίας
Η κατασκευή της διάταξης προστασίας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει τη μελέτη τον σχεδιασμό και την οργάνωση από τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας των μαθητών στα εργαστήρια ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΩΝ του Εργαστηριακού Κέντρου Ζακύνθου.
Σε δημιουργικό κλίμα συνεργασίας και ασφάλειας, με την αμέριστη στήριξη των εκπαιδευτικών, οι μαθητές εμπνεύστηκαν και συμμετείχαν δημιουργικά για την εξεύρεση προτεινόμενης λύσης προστασίας από την ηλεκτροπληξία. Εργάστηκαν εθελοντικά, ακόμα και στα διαλείμματα (!)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΑΔΜΗΕ ΖΑΚΎΝΘΟΥ στο Αργάσι.

 

ΔΙΆΤΑΞΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΊΩΣΗ (Κατασκευή από τους μαθητές ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΟΥΣ) για να ειδοποιούνται οι χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει διαρροή πριν από τον μετρητή τους και να προστατεύονται από ηλεκτροπληξία με την προτεινόμενη τοποθέτηση διατάξεων προστασίας στους πίνακες των υποσταθμών της εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στην 2η εκδήλωση ¨Το ΕΠΑ.Λ Δημιουργεί 2018-2019¨ που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου 8,9 & 10 Μαΐου 2019.