Πρόσκληση για εκδήλωση γα τους Καλλάς

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

  

Για τη φυλή των Καλλάσα του Β.Δ. Πακιστάν

Τα 3.500 εναπομείναντα μέλη της φυλής των Καλλάσα ζουν σε 30 οικισμούς κτισμένους σε 3 χαράδρες του Hindu Kush, σε υψόμετρο 2.500 μ., στην περιοχή του Τσιτράλ, στο Β.Δ. Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Είναι πολυθεϊστές και διατηρούν ακέραιη την αρχαία παράδοση των προγόνων τους. Η πιο παλιά ιστορία που η προφορική τους παράδοση μετέφερε ως τις μέρες μας, τους συνδέει με το πέρασμα του Μ. Αλεξάνδρου από την περιοχή τους. Τα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και όλα τα βιβλία επιστημόνων και μη που έχουν γραφεί για τους Καλλάσα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στη θρυλική καταγωγή τους.

Η φτώχια, η ανεργία, ο ανεξέλεγκτος τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και ιδεολογίες έχουν εισβάλλει στις κοιλάδες τους απειλώντας την μοναδική παράδοσή τους. Στις εκκλήσεις τους για βοήθεια βάζουν σε προτεραιότητα την εκπαίδευση των παιδιών τους. Πιστεύουν πως η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα που τους άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί τους, πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να μπορέσει να αντισταθεί στον καινούριο τρόπο ζωής που απειλεί να αλλοιώσει την παράδοσή τους.

 

Τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» δραστηριοποιούνται τα τελευταία 16 χρόνια στους οικισμούς των Καλλάσα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Εκπαίδευσης των κατοίκων της περιοχής και τη στήριξη της αρχαίας παράδοσής τους. Μέχρι τώρα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 25 έργα όπως σχολεία, δεξαμενές, σπίτια μητρότητας, πολιτιστικό κέντρο με μουσείο, σχολείο, βιβλιοθήκη νοσοκομείο, κ.λ.π.   Αρωγός της προσπάθειας τους, μετά το 2000, είναι  η «HELLENIC AID» του Υπουργείου Εξωτερικών που συγχρηματοδοτεί τα έργα αυτά.

 

Οι τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα του Πακιστάν,  προξένησαν πολλές καταστροφές και στις περιουσίες των κατοίκων των κοιλάδων των Καλλάσα.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις ορεινές περιοχές τους, παρέσυραν μεγάλους όγκους παγετώνων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τις στενές κοιλάδες τους καταστρέφοντας σπίτια, νερόμυλους, καλλιεργήσιμη γη, δένδρα κ.λ.π.

Η σημερινή εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον αγώνα των Καλλάσα να στηρίξουν την παράδοσή τους, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι χρέος της παγκόσμιας κοινότητας να συνεισφέρει στη διατήρηση τέτοιων πολιτιστικών θησαυρών που κοσμούν τον πλανήτη μας.

Οι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των κατοίκων των κοιλάδων για βοήθεια, συγκεντρώνει χρήματα  στον λογαριασμό της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  418 0400 305410 , για να αποζημιώσει τους πληγέντες.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα της οργάνωσής  210 8329067, 2610 311612.

και  στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.greekvolunteers.gr και   grvol.blospot.com

Μ.Κ.Ο.  «ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ»