Πρόσκληση για εκδήλωση γα τους Καλλάς

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Για την ταινία

 

«Ξαναανακαλύπτοντας το Τσιτράλ» είναι  ένα  ντοκιμαντέρ σε 4 μέρη που βασίζεται  στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στο εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, καθώς και στην Ιστορία, καθημερινή ζωή, μουσική και στα μοναδικά φεστιβάλ, του Β. Πακιστάν. Η έρευνα και παραγωγή έγινε από την Ναγκίμ Χαγιάτ σε συνεργασία με την Πακιστανική Τηλεόραση PTV  και έχει παρουσιαστεί στο Πακιστάν και Διεθνώς.

Το Τσιτράλ και ιδιαιτέρως οι κοιλάδες των Καλλάσα, τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν προσελκύσει άτομα πολλών εθνοτήτων που έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν σχεδόν εγκατασταθεί εκεί. Έχουν επιλεχθεί για συνέντευξη ένας Βρετανός δάσκαλος, μια Γιαπωνέζα συγγραφέας, ο Πρέσβης της Ελλάδος και ο Αθανάσιος Λερούνης που εκτιμιέται ιδιαιτέρως και θεωρείται ως ο ακούραστος «Γκουρού» των «Ελλήνων Εθελοντών», μια ομάδα που έχει βρει  ιστορικές συνδέσεις με τους κατοίκους των κοιλάδων των  Καλλάσα  και οι οποίοι έχουν την υποστήριξη πολλών Ελλήνων που συμβάλλουν απέραντα στην καλυτέρευση της ζωής της φυλής Καλλάσα με ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο τρόπο.

Αμέσως μετά την παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ, ήρθε και η τρομερή είδηση ότι ο Αθανάσιος Λερούνης απήχθη από τους Ταλιμπάν του Νουριστάν και τελικά απελευθερωθεί κατόπιν πολλών προσπαθειών της Κυβέρνησης του Πακιστάν, και του Έλληνα πρέσβη, με τη δυνατή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε δέκα ημέρες πριν την απελευθέρωση του κ. Λερούνη και οι φίλοι του, οι άνθρωποι που εύχονταν για την καλή του τύχη και ο λαός του Πακιστάν και του εξωτερικού το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει  την Ελληνική επιρροή, την καθημερινότητα και τα φεστιβάλ των Καλλάσα….

Σύμφωνα με τον κ. Λερούνη «Οι κοιλάδες των Καλλάσα  είναι ένα υπαίθριο Μουσείο όπου οφείλεις να σέβεσαι το περιβάλλον και τους ανθρώπους…»

NAGEEN HYAT*

 

*Η κ. Nageem Hyat, έχει παρουσιάσει μια αξιόλογη δράση στη χώρα της, το Πακιστάν και στο εξωτερικό. Δημοσιογράφος και παραγωγός η ίδια, ανήσυχη και ενθουσιώδης  ως ήταν κατάφερε να συσπειρώσει μια μικρή ομάδα ατόμων και να  δημιουργήσει το «Κέντρο Νομάδων» στο οποίο προωθούνται έργα ντόπιων καλλιτεχνών από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας όπου προβάλλονται οι πολιτισμικές συνήθειες Νομάδων των διαφόρων περιοχών. Η σκληρή δουλειά, το ανήσυχο πνεύμα της  καθώς και το πνεύμα συνεργασίας που είχε με Διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία  και τα Ηνωμένα Έθνη, την καθιέρωσαν σαν  μια επιτυχημένη ακτιβίστρια..  Προσπαθεί να εγείρει την κοινωνική Συνείδηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα των Γυναικών και την αντιμετώπιση της Βίας  μέσω εκθέσεων ζωγραφικής, συλλογής αξιόλογων  αντικειμένων που προβάλλουν την ντόπια παράδοση και χειροτεχνίες ξεχασμένων  επαγγελμάτων καθώς και  προβολών κινηματογραφικών ταινιών που αναφέρονται σε διάφορα κοινωνικά θέματα.