Δελτίο Τύπου Αθήνα, 24/5/2013
Θέματα: α) Προβλήματα Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων
β) Εφαρμογή του ν. 1566/85 για τους τεχνολόγους εκπαιδευτικούς
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β’ Αθήνας-ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της επίκαιρης ερώτησής του για την υπηρεσιακή κατάσταση των τεχνολόγων εκπαιδευτικών, για την οποία έλαβε ικανοποιητική απάντηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου ότι δεν θα υπάρξουν καθηγητές δύο κατηγοριών στην τεχνολογική εκπαίδευση και ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος 1566/85 -του οποίου ο κ. Κακλαμάνης έχει την “πατρότητα”, όπως είπε-, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας τα εξής:
«Φανταστείτε έναν δρόμο κυκλοφορίας πεζών και έναν χώρο με πλήθος πολύτιμων αλλά και εύθραυστων αντικειμένων απ’ τον οποίο αυτός που έχει την ευθύνη διαφύλαξής τους να πετροβολά τους διερχόμενους. Τον τελευταίο καιρό έχουμε δείγματα μιας τέτοιας αντίληψης χαρακτηριστικής μη αίσθησης των συνεπειών από ενέργειες που πρέπει να προσμετρά κανείς πριν προχωρήσει σ’ αυτές.
Εκπλήσσομαι αυτές τις μέρες όταν διαπιστώνω ότι συνδιαχειριστής ιστοσελίδας που χρησιμοποιείται από φροντιστές, καθηγητές, μαθητές και αναρτώνται σε αυτήν ασκήσεις Φυσικής, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με δυσαρεστεί περισσότερο η ανακοίνωση της επιτροπής αυτής που λέει ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε τάξεως, ούτε δεοντολογίας, όταν μάλιστα το θέμα των εξετάσεων προσομοιάζει με άλλο που είχε ήδη αναρτηθεί στον εν λόγω ιστότοπο.
Εκείνο που μ’ ενοχλεί περισσότερο, διότι είμαι και απόφοιτος νυχτερινού σχολείου, είναι άλλη ανακοίνωση αυτής της επιτροπής, που λέει ότι ναι μεν σε ένα θέμα των μαθηματικών για τους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων δόθηκε “μια ασύμβατη υπόθεση”, αλλά αυτό αφορά 500 μόνο υποψηφίους!
Το υπουργείο σας λέγεται Παιδείας όχι Εκπαίδευσης και όχι τυχαία. Δεν είναι «παζάρι» γνώσεων, αφορά την καλλιέργεια της προσωπικότητας των νέων, ώστε αργότερα να μην εγκαταλείπουν πολύ εύκολα και αποβάλλουν ως περιττά βάρη αξίες και αρχές που θα έχουν εμπεδώσει στη σχολική περίοδο της ζωής τους».