Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

30 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Επίκαιρη ερώτηση (υπ’ αριθμόν 207)  του Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την ΑΣΠΑΙΤΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων την Παρασκευή 26/11/2021.

Ο κ. Ιωάννης Δελής, αποδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον και την ανησυχία του για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ, επανέφερε το ζήτημα στη Βουλή με σχετική επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Θυμίζουμε ότι με τον κ. Δελή το ΔΣ της ΕΤΕ συναντήθηκε στις 18/3/21, ενημερώνοντας τον διεξοδικά για το θέμα της ΑΣΠΑΙΤΕ και τότε ο βουλευτής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση χωρίς να πάρει συγκεκριμένη απάντηση από τον Υφυπουργό κ. Συρίγο.

Κατά την νέα του παρέμβαση, την Παρασκευή 26/11/21, ζήτησε να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης  με την ένταξή της ως αυτόνομη σχολή στο ΕΚΠΑ διατηρώντας το διπλό χαρακτήρας της. Επίσης ζήτησε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις σε μόνιμο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια και αναβαθμισμένα  προγράμματα σπουδών.

Στην απάντησή του ο κ.  Συρίγος, εκπροσωπώντας  την Υπουργό, δεν έδωσε σαφή απάντηση για τις προθέσεις του ΥΠΑΙΘ για το μέλλον της Σχολής αλλά ανέφερε ότι η επίσημη πρόταση της ΑΣΠΑΙΤΕ (20/9/21) είναι  να ενταχθεί ως μονοτμηματική σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο “Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών”.  Σύμφωνα με την πρόταση, ανέφερε ο κ. Συρίγος, οι απόφοιτοι της σχολής αυτής θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ως καθηγητές στις βασικές ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο διαχωρισμός θα γίνεται μετά από το δεύτερο έτος με εσωτερικές ροές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ερώτηση του κ. Δελή και την απάντηση του Υφυπουργού στο κανάλι της Βουλής, από τον παρακάτω σύνδεσμο (από 9:37  έως  27:30)

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#9319c48c-628e-49b7-a397-adec00e4c00c

Η θέση της ΕΤΕ

Η ΕΤΕ έγκαιρα είχε αντιληφθεί ότι η λύση που μεθοδεύεται είναι η ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο σχεδιασμό του ΥΠΑΙΘ  για δημιουργία τετραετών  τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών, εντός των Πανεπιστημίων, γι’ αυτό και έστειλε έγγραφο στην Υπουργό Παιδείας (Αρ. Πρωτ. 37/ 5-10-2021), με το οποίο τεκμηριώνεται ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό για τους παρακάτω λόγους:

  1. Σε σχέση με τις σημερινές πενταετείς σπουδές θα υπάρξει ελλιπής τεχνολογική εκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την αρτιότητα και ευρυμάθεια του εκπαιδευτικού, όσο και για τα επαγγελματικά δικαιώματά του.
  2. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρά μόνο από μια «ειδική» Πανεπιστημιακή σχολή.
  3. Δεν θα παρέχεται το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, όπως συμβαίνει σήμερα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τα Παραρτήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ
  4. Μεγάλη υστέρηση των αποφοίτων της στην μοριοδότηση για τους πίνακες διορισμών μονίμων και αναπληρωτών, λόγω της αδυναμίας παροχής Integrated Μaster και μη μοριοδότησης των ενσωματωμένων παιδαγωγικών σπουδών (σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών).
  5. Αδυναμία παροχής Διδακτορικού από την μοναδική σχολή για τους εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης.      
  6. Ουσιαστική διαφοροποίηση από τις σχολές εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων! Ουσιαστικά μια τέτοια λύση οδηγεί σε δημιουργία εκπαιδευτικών δύο ταχυτήτων, με σαφή υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η λύση για την ΕΤΕ είναι:

Άμεση ένταξη της Σχολής στο Ε.Κ.Π.Α. ως Πενταετή Σχολή Πανεπιστημιακού επιπέδου, με ταυτόχρονη διεύρυνση των τμημάτων της έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε διδακτικό προσωπικό.

 Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.